Často sa hovorí, že stravovacie návyky ovplyvňujú riziko rakoviny. Dnes už túto myšlienku môže potvrdiť rozsiahla niekoľkoročná štúdia. Aspoň v prípade rakoviny prsníka.
Začiatkom tohto roka bola v časopise The BMJ zverejnená štúdia, ktorá poukázala na vyššie riziko vzniku rakoviny u ľudí stravujúcich sa vo veľkej miere spracovanými potravinami. Už to naznačovalo, že zdravé stravovanie môže do istej miery pôsobiť ochranne. A štúdií, ktoré potvrdzujú úlohu stravy bohatej na ovocie a zeleninu pri znižovaní rakoviny postupne pribúda.
V minulosti sa názory odborníkov na úlohu stravy rôznili. Niektoré štúdie tvrdili, že strava bohatá na ovocie a zeleninu môže znížiť riziko rakoviny prsníka. Ďalší odborníci naopak argumentovali, že dôkazy v prospech tohto tvrdenia nie sú presvedčivé.
Nedávno však tím vedcov zo školy verejného zdravia v Bostone – Harvard T. H. Chan School of Public Health, Massachusetts – ukončil rozsiahlu a niekoľko rokov prebiehajúcu štúdiu, ktorá sa detailnejšie zaoberala vzťahom medzi ovocím a zeleninou v strave človeka a rizikom rakoviny prsníka. Nová štúdia dospela potvrdila, že konzumácia množstva ovocia a zeleniny môže znížiť riziko rakoviny prsníka – a v tom aj rizika rozvoja agresívnych nádorov — ale vysvetľuje aj to, koľko by ho mal človek jesť denne, aby riziko kompenzoval.
Tento výskum poskytuje najkomplexnejší obraz o dôležitosti konzumovania veľkého množstva ovocia a zeleniny pri prevencii rakoviny prsníka.
Najnovšie zistenia výskumu si môžete prečítať v International Journal of Cancer.
Autori štúdie zozbierali údaje týkajúce sa stravy a zdravia od účastníčok dvoch veľkých populačných štúdií vo veku 27-59 rokov: 88 301 zdravotných sestier zo štúdie Nurses‘ Health Study (prebiehala v rokoch 1980 – 2012), a 93 844 zdravotných sestier Nurses‘ Health Study II (1991 – 2013). V súčasnosti prebieha už tretia fáza týchto sledovaní.
Dáta, ktoré mapovali stravovacie návyky účastníčok sa zbierali prostredníctvom dotazníkov každé štyri roky, zatiaľ čo dotazníkový zber týkajúci sa informácií o iných rizikových faktoroch rakoviny prsníka — vrátane veku, hmotnosti, fajčenia a výskytu rakoviny v rodine — sa uskutočňoval každé dva roky.
Analýza dát ukázala, že ženy, ktoré jedli viac ako päť a pol porcie ovocia a zeleniny denne, si znížili riziko rakoviny prsníka o 11% v porovnaní so ženami, ktoré jedli dve a pol porcie a menej.
Pre vysvetlenie: Jedna porcia pozostávala z jednej šálky surovej listovej zeleniny, pol šálky buď surovej alebo varenej zeleniny alebo pol šálky surového alebo vareného ovocia.
Na základe diferenciálnej analýzy vstupných údajov sa autori štúdie mohli tiež zamerať na súvis konzumácie ovocia a zeleniny, a stupňa zníženia rizika u rôznych druhov rakoviny prsníka.
Znížené riziko agresívnych rakovinových nádorov
K hlavným zisteniam štúdie patrí, že strava bohatá na ovocie a zeleninu, špeciálne kapustovitej a žltej či oranžovej zeleniny, môže významne znížiť riziko rakoviny prsníka a to predovšetkým agresívnych typov rakovinových nádorov, ktoré rastú a rýchlo sa šíria a často sú odolné voči tradičným postupom liečenia.
Zahŕňa to rakovinu prsníka negatívnu na estrogénový receptor, karcinóm HER2 a basal-like karcinóm, ktoré sú podobné ďalšiemu agresívnemu typu: triple-negatívnemu karcinómu.
Už predchádzajúca štúdia autorov naznačovala, že vysoký príjem vlákniny je spojený so znížením rizika rakoviny prsníka. Najnovšie výsledky však ukazujú, že ochranný efekt nie je závislý od obsahu vlákniny v zelenine a ovocí. To podľa vedcov znamená, že to čo môže prispievať k znižovaniu rizika rakoviny sú iné živiny v ovocí a zelenine, ako sú antioxidanty.
Výsledky presviedčajú a môžu poskytnúť impulz ženám, aby do svojho jedálnička zaradili viac ovocia a zeleniny.
Článok bol prevzatý a spracovaný z anglického originálu na www.medicalnewstoday.com