Press "Enter" to skip to content

O jeden dôvod viac na sušenie levandule

Levanduľové sušienky

Levanduľa je pomerne všestranná bylinka. Že sa suší a vo vrecúškach vkladá do skríň, to je asi najznámejšie. Jej prírodná sila však spočíva v liečivých účinkoch a pomoci celému telu. Či už zvolíte formu čaju, oleja, kozmetickej vody, mydla, prísady do kúpeľa, alebo aj korenia (býva súčasťou provensálskeho korenia) či zaujímavej ingrediencie do sušienok, ako je to v tomto recepte.

Levanduľa je zdraviu prospešná. Obsahuje napríklad vápnik, sodík, železo i vitamíny A a C. Asi najznámejší je jej upokojujúci vplyv na nervový systém, pomoc pri problémoch so spánkom a migrénami. No zlepšuje tiež kvalitu pokožky, najmä pri rôznych ekzémoch, alergických reakciách, aknóznej pleti, alebo aj lupienke. Má antibakteriálne a antiseptické účinky a podporuje hojenie rán. Z iného súdka je podpora imunity a jej pozitívny vplyv na tráviaci systém – Účinne pôsobí proti plynnatosti, bolestiam brucha, zápche a zlepšuje aj činnosť pečene. Zlepšuje prekrvenie, podporuje odvodnenie, pomáha pri kašli. No treba dávať pozor a nepreháňať to najmä v prípade, ak máte nízky krvný tlak. Levanduľa ho ešte zníži.

Suroviny:

3/4 šálky špaldovej múky

1/2 šálky mletých mandlí

2 PL škrobu

2 PL trstinového cukru

1 PL sušenej levandule

1/2 ČL morskej soli

1/2 ČL sódy bikarbóny

125 g masla

šťava z 1 1/2 citróna

2 PL medu

Pomarančová / citrónová kôra

Postup:

  1. Vyhrejte rúru na 180 ° C.
  2. Zmiešajte múku, škrob, cukor, levanduľu a sódu bikarbónu.
  3. Pridajte maslo a citrónovú kôru a cesto miešajte až kým sa zjednotia suroviny.
  4. Pridajte medovú a citrónovú šťavu a mieste pokiaľ nedosiahnete homogénnu zmes.
  5. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte sušienky.
  6. Preložte na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte približne 10 minút kým koláčiky nezhnednú.
(Visited 48 times, 1 visits today)
%d blogerom sa páči toto: