Levanduľové sušienky
Levanduľa je pomerne všestranná bylinka. Že sa suší a vo vrecúškach vkladá do skríň, to je asi najznámejšie. Jej prírodná sila však spočíva v liečivých účinkoch a pomoci celému telu. Či už zvolíte formu čaju, oleja, kozmetickej vody, mydla, prísady do kúpeľa, alebo aj korenia (býva súčasťou provensálskeho korenia) či zaujímavej ingrediencie do sušienok, ako je to v tomto recepte.
Levanduľa je zdraviu prospešná. Obsahuje napríklad vápnik, sodík, železo i vitamíny A a C. Asi najznámejší je jej upokojujúci vplyv na nervový systém, pomoc pri problémoch so spánkom a migrénami. No zlepšuje tiež kvalitu pokožky, najmä pri rôznych ekzémoch, alergických reakciách, aknóznej pleti, alebo aj lupienke. Má antibakteriálne a antiseptické účinky a podporuje hojenie rán. Z iného súdka je podpora imunity a jej pozitívny vplyv na tráviaci systém – Účinne pôsobí proti plynnatosti, bolestiam brucha, zápche a zlepšuje aj činnosť pečene. Zlepšuje prekrvenie, podporuje odvodnenie, pomáha pri kašli. No treba dávať pozor a nepreháňať to najmä v prípade, ak máte nízky krvný tlak. Levanduľa ho ešte zníži.
Suroviny:
3/4 šálky špaldovej múky
1/2 šálky mletých mandlí
2 PL škrobu
2 PL trstinového cukru
1 PL sušenej levandule
1/2 ČL morskej soli
1/2 ČL sódy bikarbóny
125 g masla
šťava z 1 1/2 citróna
2 PL medu
Pomarančová / citrónová kôra
Postup:
- Vyhrejte rúru na 180 ° C.
- Zmiešajte múku, škrob, cukor, levanduľu a sódu bikarbónu.
- Pridajte maslo a citrónovú kôru a cesto miešajte až kým sa zjednotia suroviny.
- Pridajte medovú a citrónovú šťavu a mieste pokiaľ nedosiahnete homogénnu zmes.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte sušienky.
- Preložte na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte približne 10 minút kým koláčiky nezhnednú.