Press "Enter" to skip to content

Potraviny s najvyšším obsahom estrogénu, ktorým sa treba vyhnúť

Spozornieť by mali najmä pacienti s onkologickým ochorením pozitívnym na estrogény. 

Potravín s vysokým obsahom estrogénu je mnoho. Nielenže môžu postupne zničiť hormonálnu rovnováhu človeka, ale ich nadmerná  konzumácia môže viesť k rôznym zdravotným problémom ako je hypotyreóza, porucha imunity, mužská neplodnosť, chronická únava a dokonca aj niektoré druhy rakoviny. (1, 2) Spozornieť by pri ich výbere  mali najmä ženy v období pred menopauzou a pacienti s estrogénovo pozitívnym onkologickým ochorením. (3, 4)

Estrogénová dominancia je hormonálna nerovnováha, ktorá vzniká vtedy, keď je hladina estrogénu príliš vysoká a hladina progesterónu príliš nízka. To podporuje rast myómov, cýst, cervikálnych displázií a tumorov.
Najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením s hormonálnou pozitivitou na Slovensku je karcinóm prsníka. Jeho incidencia neustále stúpa, pričom najvýraznejšie u žien do 45.-50. roku života. Potom je už vzostup menej výrazný, čo pravdepodobne súvisí s hormonálnymi zmenami v období menopauzy.  A nielen s nimi. Môžu za to zrejme aj xenoestrogény — syntetické alebo prírodné látky, ktoré napodobňujú estrogén  a nachádzajú sa všade okolo tak, ako nikdy predtým v ľudskej histórii. Tieto „environmentálne estrogény“ môžu s liečbou určitých typov rakoviny dokonca reagovať, čím znižujú ich účinok.

6 potravín s vysokým obsahom estrogénu, ktorým sa treba vyhnúť

  1. Pšenica a iné zrná

V roku 2018 uverejnili vedci z výskumného ústavu Scripps Research Institute štúdiu, podľa ktorej dve bežné látky napodobňujúce estrogén v potravinách môžu skutočne zrušiť benefity liekov, ktorých kombinácia sa bežne používa na liečbu metastatickej rakoviny prsníka s estrogénovou pozitivitou u žien po menopauze. Štúdia publikovaná v Cell Chemical Biology, zistila, že mykotoxín zearalenón, huby podobné estrogénu, ktorá sa často vyskytuje na kukurici, jačmeni, pšenici a iných zrnách, znižuje antiestrogénový účinok kombinácie liekov Ibrance (palbociclib)/Letrozol. “Pacienti s rakovinou prsníka, ktorí užívajú palbociclib/letrozole by mali zvážiť obmedzenie príjmu potravín, ktoré obsahujú xenoestrogény,” povedal Gary Siuzdak, PhD, senior autor štúdie a senior director Centra pre metabolomiku Inštitútu Scripps. Zaujímavé je, že mykotoxín zearalenón sa považuje tiež za vinníka abnormálneho sexuálneho vývoja a vrodených chýb hospodárskych zvierat kŕmených zrnom, ako aj  skorého vývoja prsníkov u dievčat. (4)

  1. Sója

Označiť fytoestrogény za zdravé alebo zdraviu škodlivé je komplikované, pretože mnohé ponúkajú výhody i hrozby. Okrem toho, nie všetky sóje sú rovnaké. Ako uviedli výskumní pracovníci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne a Národných inštitútov zdravia: „Odpoveď je nepochybne komplexná a môže v konečnom dôsledku závisieť od veku, zdravotného stavu, úrovne spotreby a dokonca zloženia črevnej mikroflóry jedinca.”(5)
Vyššie spomínaná štúdia Scripps napríklad naznačila, že sója môže zahltiť organizmus estrogénom. Zistila, že genisteín v sóji takmer úplne zvráti antiestrogénové účinky zaužívanej kombinácie liekov na rakovinu prsníka. Zrejme najalarmujúcejšie je, že xenoestrogény môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu aj v malých dávkach v reálnom živote. To znamená aj množstvá, ktoré môžeme zjesť alebo absorbovať. Autori štúdie zdôrazňujú, že aj ďalšie xenoestrogény by mohli mať vplyv na liečbu rakoviny a na naše zdravie všeobecne. Konštatujú, že ide o podceňovaný problém, ktorý si vyžaduje väčšiu pozornosť. (6)

Niekoľko faktov, ktoré treba mať pri sóji na pamäti:

  • Veľká Británia, Austrália a Nový Zéland odporúčajú starostlivo zvážiť užívanie sójového dojčenského mlieka; iné krajiny vyžadujú recept. (7)
  • Väčšina sóje, ktorá sa pestuje v USA, sa geneticky upravuje tak, aby odolala aplikáciám herbicídov, ktoré by normálne rastlinu usmrtili.
  • Nórski vedci objavili v americkej sóji extrémne vysokú úroveň glyfosátu (herbicíd). (8)
  • Glyfosát spôsobuje estrogénovú aktivitu, ktorá poháňa niektoré hormonálne závislé karcinómy prsníka. (9)
  • Glyfosát sa zvyčajne používa aj na neorganickú kukuricu, repku a bavlnu. Poľnohospodári ho tiež používajú na „vypálenie” pšenice pred žatvou, čo znamená, že zostáva v hotovom potravinovom výrobku. (10)
  1. Potravinové aditíva (prídavné látky)

V roku 2009 talianski výskumníci preverili stovky prídavných látok, aby odkryli tie, ktoré majú povahu podobnú estrogénu. Zistilo sa, že 4-hexylresorcinol (E586), aditívum, ktoré sa používa na zachovanie farby a na zvýšenie trvanlivosti kreviet a iných mäkkýšov, má estrogénne účinky. (11)
Ďalším bežne používaným konzervantom, ktorý má estrogénny účinok je propylgalát (E310). Často sa používa ako antioxidant pri tukoch a olejoch na spomalenie ich žltnutia. (12, 13) Pôsobí aj proti baktériám a pliesňam. Pridáva sa do olejov, mäsových výrobkov, obalových materiálov zemiakových lupienkov, polotovaru kuracej polievky, cereálií, žuvačiek a do ďalších jedál kvôli prevencii oxidácie. Tiež sa pridáva do ochutených nápojov, zmrzliny, cukríkov a pečiva.  Štúdie naznačujú, že môže byť nielen endokrinným disruptorom, ale aj karcinogénom. Centrum pre vedu vo verejnom záujme (Center for Science in the Public Interest’s) ho zaradilo na zoznam “Nejesť”.

Prídavné látky (Éčka) si možno preveriť na www.paula.sk, www.ferpotravina.cz, alebo aj na stránkach dTestu, kde môžete nájsť aj nápomocnú aplikáciu do mobilu.

  1. Mäso a mliečne výrobky

Až 60 do 80 percent estrogénov v typickej západnej strave pochádza z mlieka a iných mliečnych výrobkov. (16) To odkazuje na vyššiu mieru rakoviny semenníkov a prostaty. (17) Viaceré štúdie tiež odkazujú na vzťah medzi príjmom červeného mäsa a výskytom hormonálne pozitívnych karcinómov prsníka.
Hormóny a antibiotiká používané v mäsovom a mliekárenskom priemysle sú dobre známe, ale existujú aj prirodzene sa vyskytujúce steroidné hormóny, ktoré pôsobia ako estrogén. Iránski vedci publikovali štúdiu, v ktorej zdôraznili, že prakticky všetky potraviny zo zvierat do určitej miery obsahujú 17ß-estradiol a jeho metabolity. Takže vystaveniu sa estrogénom sa v nevegetariánskej strave vyhnúť nedá. Vedci poukazujú na niektoré dôležité fakty:

  • Prirodzene sa vyskytujúce hormóny v mlieku prechádzajú do krvi.
  • Používanie sóje je bežné v mliekárňach a produkcii mäsových zvierat.
  • Sója a ostatné strukoviny sú bohaté na fytoestrogény a črevnými baktériami sa menia na látky podobné hormónom s estrogénnou aktivitou.
  • Zdá sa, že fytoestrogény sa prenášajú a boli identifikované v kravskom i materskom mlieku.
  • 17-ß-estradiol sa nachádza aj v mäse ošípaných, kráv a kurčiat. (18)
  1. Alkohol

Hoci je pravda, že nízka až stredná spotreba alkoholu môže znížiť riziko srdcových ochorení, je to o niečo zložitejšie, pokiaľ ide o riziko rakoviny. Bežné rastliny, ktoré sa používajú na výrobu alkoholu, obsahujú estrogénové látky. Vedci skutočne objavili „príznaky feminizácie“ a zlyhanie semenníkov u mužov, ktorí pijú veľa. Spotreba piva, vína a bourbonu viedla k zvýšenej estrogénovej aktivite v štúdiách na zvieratách a ľuďoch. (19) V ženskom tele mení alkohol metabolizmus estrogénu. Spôsobuje zvýšenie jeho hladiny čo môže poháňať, podporovať riziko rakoviny prsníka.

Niektoré ďalšie dôležité fakty:

  • S odvolaním sa na 53 štúdií, vedci odhalili, že každý drink denne zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 7%.
  • Dva až tri poháriky alkoholu denne zvyšujú riziko rakoviny prsníka o 20% oproti ženám – abstinentkám. (20)
  1. Voda z vodovodu & balená voda

Riziko vystavenia sa estrogénnym zlúčeninám prináša aj balená voda:

  • Pri testoch vzoriek balenej vody na línii ľudských rakovinových buniek až 61 percent vykázalo “signifikantnú estrogénnu odpoveď“.
  • Estrogénová aktivita je trikrát vyššia, keď je voda balená v PET fľašiach v porovnaní so sklenenými. (21)
  • Najväčším zdrojom xenoestrogénov v životnom prostredí môže pochádzať zo živočíšneho hnojiva (až do 90 percent); ak by 1 percento estrogénov z odpadu hospodárskych zvierat presiaklo do vodného zdroja, znamenalo by to nárast všetkých estrogénov v globálnych dodávkach vody o 15% (22)

 

Spracovala: Redakcia Zelená medicína

Zdroje: www.draxe.com; Národné centrum zdravotníckych informácií; www.pubmed.com

 

(Visited 2 215 times, 1 visits today)
%d blogerom sa páči toto: