Press "Enter" to skip to content

7 najúčinnejších rastlinných fytonutrientov, ktoré dokázateľne vplývajú na onko ochorenia

(Výber z vedeckých štúdií.)

Napriek tomu, že stravovanie stojí skôr na okraji záujmu pri prevencii a liečbe onkologických ochorení, vedecký výskum v súčasnosti už potvrdzuje významnú rolu rastlinných nutrientov a ich schopnosť usmrtiť aj rakovinové kmeňové bunky. Prehľad najnovších zistení prináša štúdia „Fytonutrienty ako inovačné liečebné nástroje proti rakovinovým kmeňovým bunkám“, ktorá bola zverejnená v časopise International Journal of Molecular Sciences v roku 2015. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519921/pdf/ijms-16-15727.pdf.) Informácie z nej vám prinášame v nasledujúcich riadkoch. Štúdia v anglickom jazyku je doplnená poznámkami a odkazmi na ďalšiu literatúru.

Syntetické protinádorové látky, ktoré sa v súčasnej dobe používajú, sú často vysoko toxické pre zdravé orgány a oslabujú imunitný systém pacienta. Naproti tomu fytochemikálie alebo rastlinné extrakty nemajú žiadnu alebo len nízku toxicitu v normálnych bunkách a v kombinácií s inými fytochemikáliami môžu priniesť silné synergické účinky. Navyše sa fytochemikálie môžu selektívne zamerať na kmeňové bunky rakoviny, čo môže byť míľnikom pri zdokonaľovaní liečby onkologických ochorení. Autori štúdie naznačujú, že kľúčovým bude nájsť spôsob, ako spojiť tieto fytonutrienty do “vysoko aktívnych koktejlov“ schopných riešiť problémy častej rezistencie rakovinových kmeňových buniek (CSCS) na liečbu. Dospeli k záveru „že užívanie fytochemikálií môže byť správnou terapeutickou stratégiou na zničenie rakoviny a jej CSCS.“

Fytochemikálie schopné zabíjať rakovinové bunky

Spomedzi chemopreventívnych diétnych činiteľov sú najefektívnejšími hráčmi brániacimi a znižujúcimi bujnenie, rast línií rakovinových buniek: čajový polyfenol epigalokatechín-3-galát (EGCG), kurkumín, resveratrol, lykopén, extrakty granátového jablka, luteolín, genistein, piperín, β-karotén a sulforafán.

EGCG je polyfenol s najhojnejším výskytom v zelenom čaji. Je schopný vyvolať apoptózu v kultúrach nádorových buniek. Existuje niekoľko prebiehajúcich klinických štúdií zahŕňajúcich EGCG samostatne a v kombinácii s konvenčnými liečivami – cisplatinom a oxaliplatinom, ktoré sa užívajú pri liečbe rakoviny prostaty a hrubého čreva. EGCG je schopné významne zvýšiť účinnosť týchto liečiv.

 

Kurkumín izolovaný z odrody rastliny Curcuma longa (Kurkumovník dlhý), je najdôležitejší žltý pigment, ktorý je prítomný v kurkume (šafráne indickom), obľúbenom korení. Kurkumín dokáže prerušiť karcinogénny proces zabraňovaním štartu alebo potláčaním postupu a progresu. Zistilo sa tiež, že kurkumín výborne spolupôsobí s ďalšími polyfenolmi ako je genisteín, EGCG a embelín a zvyšuje aj účinnosť mnohých konvenčných protirakovinových liekov vrátane 5-fluorouracilu, vinca alkaloidu, vinorelbínu a gemcitabínu.

 

Resveratrol je fytoalexín, dôležitá súčasť červeného vína. Vínna réva tvorí túto látku ako ochranu pred nepriaznivým počasím, baktériami a hubami. Hojne sa nachádza v hroznovej šupke alebo jadierkach červeného hrozna. Viaceré doplnky výživy s obsahom resveratrolu sa vyrábajú ako extrakt práve z nich, alebo aj z grepových kôstok, z kôry borovice čiernej, a predovšetkým z koreňa krídlatky japonskej. Preventívne využitie resveratrolu redukuje počet a veľkosť karcinómov pažeráka, črevného traktu a hrubého čreva. Podľa štúdie resveratrol zabraňuje rozvoju onkologického ochorenia prsníkov a tiež sa predpokladá, že vyvoláva apoptózu (bunkovú smrť) buniek rakoviny prostaty.

Lykopén je prírodný antioxidant, ktorý dáva paradajkám, melónu a ružovému grapefruitu červenú farbu. Epidemiologické štúdie ukázali, že vysoký príjem zeleniny obsahujúcej lykopén je nepriamo spojený s výskytom určitých druhov rakoviny vrátane rakoviny tráviaceho traktu, prostaty a krčka maternice. Zistilo sa, že kombinácia vitamínu E, selénu a lykopénu dramaticky potláča, utlmuje vývoj rakoviny prostaty a zvyšuje prežívanie bez ochorenia. Dokázalo sa tiež, že lykopén potláča rast buniek rakoviny pľúc.

 

Luteín je bohato zastúpený v niekoľkých zelených zeleninách ako je kapusta, špenát a paprika. Vykazuje silné protirakovinové účinky. Vyvoláva zastavenie bunkového cyklu, starnutia a apoptózu v bunkách skvamózneho karcinómu ústnej dutiny, adenokarcinómu pažeráka, karcinómu pľúc, rakoviny hrubého čreva, pečene a rakoviny prostaty. Luteín tiež zvyšuje účinnosť konvenčného liečiva-  cisplatinu, ktorý sa používa pri liečbe rakoviny žalúdka a tiež gemcitabínu proti rakovine pankreasu.

 

Genisteín je bohatý na fytoestrogén v sójových bôboch a sójových produktoch. Jeho spotreba nepriamo koreluje s rizikom rakoviny prostaty, rakoviny prsníka a endometria.

Okrem vyššie uvedených diétnych látok sa skúmali aj iné prírodné zlúčeniny pre ich chemopreventívny potenciál. Medzi ne patrí kyselina ellagová, lupeol, kyselina betulínová, ginsenosidy, kyselina oleanolová, ginkolid B a zložky z granátového jablka kyanidín, delfinidín a petunidín.

Sulforafán je silná chemopreventívna zlúčenina obsiahnutá v zelenine čeľade Cruciferae – kapustovité. Sulforafán sa testoval napríklad u mužov s recidivujúcim karcinómom prostaty a vstúpil aj do fázy klinických štúdií. Pacienti užívajúci extrakty s brokolicou bohaté na sulforafány vykazovali oproti kontrolnej skupine nižšie zvýšenie špecifického antigénu prostaty (PSA).

 

 

Niekoľko ďalších zmesí flavonoidov získaných zo zeleniny alebo secoiridoidov (zvláštna skupina polyfenolov) z extraktov panenského olivového oleja sú dôležité v prevencii rakoviny tráviaceho systému.

Fytochemikálie, ktoré selektívne usmrcujú kmeňové rakovinové bunky

Veľké množstvo štúdií zameraných na fytochemikálie, ktoré pôsobia zničujúco na väčšinu nádorových buniek, ukázalo, že niektoré z týchto rastlinných nutrientov sú schopné usmrtiť nielen rakovinové bunky, ale aj jej kmeňové bunky. Ich ničivú schopnosť často sprevádza hormetický mechanizmus (opačné efekty pri rôznom dávkovaní); najčastejšie: podporujúci pri nižších dávkach, pri vysokých – výrazne toxický efekt. Jednou z takých látok s hormetickým mechanizmom je sulforafán. Napríklad nízka dávka sulforafánu podporuje množenie, rast ľudských mezenchymálnych kmeňových buniek (multipotentné bunky schopné obnovovať poškodené mezenchymálne a krvotvorné  tkanivo) a chráni ich pred apoptózou (bunkovouo smrťou) a starnutím, zatiaľ čo vysoké dávky budú mať toxický účinok, ktorý spôsobí zastavenie bunkového cyklu, apoptózu a starnutie.

Sulforafán získaný z brokolice vie byť veľmi efektívny pri vyvolávaní apoptózy v pankreatických kmeňových bunkách rakoviny, tiež je schopný zamerať sa aj na CSCS prsníka. Na CSCS dokážu vzplývať aj kurkumín a piperín, pričom piperín podporuje účinok kurkumínu.

Betakarotén – zistilo sa, že táto fytochemikália je schopná zamedzovať rastu rakovinových kmeňových buniek v neuroblastómoch. Neuroblastóm je zhubné nádorové ochorenie, vychádza z nervových buniek sympatického nervového systému. Typickými miestami vzniku sú nadobličky, nervové tkanivá trupu, krku a panvy. Terapia betakaroténom dokáže indukovať diferenciáciu buniek neuroblastómu a znižovať sebaobnovu CSCS, pôsobí teda ochranne pred recidívou a metastázami. Betakarotén môže tiež zvýšiť toxický efekt konvenčných liečiv cisplatinu a preukázal vynikajúce anti-CSCS kvality vôbec. Z týchto dôvodov sa navrhuje, aby sa liečba neuroblastómov cisplatinom doplnila o podávanie betakaroténu.

Tabuľka: Fytochemikálie, ktoré sú schopné zabíjať CSCS špecifickými molekulárnymi mechanizmami.

Fytochemikálie  alebo extrakty Typ nádorových kmeňových buniek
EGCG Nádory prsníka
Piperín Nádory prsníka
Sulforafán Nádory prsníka; pankreatické nádory
Betakarotén Neuroblastóm
Quercetín Pankreatické nádory
Resveratrol Pankreatické nádory; Kolorektálny karcinón
Genistein Pankreatické nádory
Kurkumín Nádory prsníka; nádory hrubého čreva; kolorektálny karcinóm; rakovina prostaty

Viaceré fytochemikálie, tak ako ich predkladá v závere štúdia, sa môžu v kombinácii s ďalšími použiť v liečbe rakoviny. Najdôležitejšie bude v budúcnosti nájsť cestu ako ich skombinovať do aktívneho vysoko účinného koktejlu, ktorý bude schopný zvládnuť molekulárne ciele v rôznych nádoroch. Autori štúdie zdôrazňujú, že bude tiež potrebné porovnať anti-rakovinové účinky prírodných fytochemikálií zo zeleniny so syntetickými produktami, ktoré by mohli byť menej efektívne ako prirodzené formy.

(Visited 384 times, 1 visits today)
%d blogerom sa páči toto: